Sportpálya avatás (Alapítványunk 2013. június 8-i SULIBULI-n elhangzott nyílt levele)

Tisztelt Olvasó!

 

Nagy örömünkre szolgál, hogy a tanév legnagyobb rendezvényén a 2013.június 8-i SULIBULI ünnepségen avathattuk fel, a közel egy éve meghirdetett sportpályát. 2 éves kurátori munkánk elején két nagyobb beruházást tűztünk ki célul: az udvar rendezésének megkezdését illetve az iskolai sporttevékenységnek helyszínt adó pálya létrehozását.

 

Büszkeséggel tölt el minket, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági környezetben, az önzetlen adakozás, a szülői összefogás eredményeképpen 2 éven belül mindkettő megvalósult.

 

Azonban a pálya átadása előtt engedjék meg nekünk, hogy –az alkalmat kihasználva- megbízatásunk lejártával, egy rövid visszatekintést adjunk az elmúlt 1 év történéseiről is.

Tisztelt Egybegyűltek!

 

 

A Damaszkuszi Út Alapítvány kurátorai nevében sok szeretettel köszöntjük a meghívott vendégeket, egyházközségünk lelkipásztorát, Iskolánk vezetőségét, pedagógusainkat, a szülőket és iskolánk tanulóit!

 

Nagy örömünkre szolgál, hogy a közel egy éve meghirdetett sportpálya a mai nappal átadásra kerül. 2 éves kurátori munkánk elején két nagyobb beruházást tűztünk ki célul: az udvar rendezésének megkezdését illetve az iskolai sporttevékenységnek helyszínt adó pálya létrehozását.

 

Büszkeséggel tölt el minket, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági környezetben, az önzetlen adakozás, a szülői összefogás eredményeképpen 2 éven belül mindkettő megvalósult.

 

Azonban a pálya átadása előtt engedjék meg nekünk, hogy –az alkalmat kihasználva- megbízatásunk lejártával, egy rövid visszatekintést adjunk az elmúlt 1 év történéseiről is.

 

1.      Adománygyűjtő vásárok: a korábbi jó hagyományaink folyatásaként, a múlt év adventjén és az idei év húsvétján adománygyűjtő vásárokat szerveztünk. Vásári jelenlétünk mindig egy lehetőség arra, hogy megmutassuk magunkat a városban. Lehetőség, de egyúttal felelősség is, hogy a sok, kedves ajándéktárgyat kínáló pavilonunkkal és a magukat odaszánó segítőkkel (diákokkal, tanárokkal, szülőkkel) üde színfoltként, Isten Békéjének és Szeretetének Örömhírét közvetítsük, az arra járó, ünnepekre készülő embereknek.  

 

2.      Kézműves programok: a vásárok előtt ezúttal is szerveztünk közös ajándékkészítési alkalmakat. Ahol a résztvevők keze közül, az együtt végzett közös munka örömében alkotások sorozata született. Ezen alkalmak mellett azonban azt se felejtsük el, hogy gyermekeink az osztályközösségükben is rengeteg ajándékot készítettek, amely alkalmat adott számukra, az ünnepekre való tevékeny felkészülés izgalmának átélésére és saját, értékteremtő képességeik megtapasztalására.

 

 

3.      Támogatások: az alapító okiratban foglaltaknak megfelelően, az alapítvány a 2012/13-as tanévben is többféle módon nyújtott támogatást:

  1. például megajándékozta az iskolába újonnan érkező diákokat és tanárokat, református énekes könyvvel.
  2. az erdei iskola költségeinek csökkentése érdekében támogatást nyújtott a rászoruló családoknak
  3. valamint részt vállalt az iskolai tanulmányi versenyek és év végi jutalmazások anyagi terheiből.

 

4.        Honlap: az alapítvány által működtetett www.damaszkusziut.hu honlapon, az alapítvány tevékenységéhez kapcsolódó közérdekű információk mellett, a Kálvin Téri Napokhoz csatlakozva, ezúttal is egy online bibliai totóra invitáltuk, a játékos kedvű családokat.

  

5.        „Életre nevelő” program: programsorozatunk keretében, olyan az adott területtel foglalkozó professzionális szervezetekkel, személyekkel működünk együtt, akik megfelelő referenciákkal rendelkeznek és ismereteiket, a keresztény értékrenddel összeegyeztethető és a korosztályuknak megfelelő módon mutatják be gyermekeinknek. Célunk, hogy gyermekeink ismereteit, képességeit olyan fontos életminőséget, életszemléletet befolyásoló területeken is tudatosan fejlesszük, amelyek ma nem részei a klasszikus iskolai tanterveknek.

 

Ennek keretében 2012-13-as tanévben, a következő programokat kínáltuk:

 

  1. A gyermekvédelem területén: az 1-5 évfolyamok számára szerveztük meg a „Ne Bánts Világ!” Alapítvány prevenciós programjának idei alkalmait. A program célja, hogy az egymásra épülő modulok során kapott ismeretek, élmények, praktikus tanácsok segítségével készítse fel gyermekeinket, az őket veszélyeztető bántalmazások, visszaélések megelőzésére.

b.      Felvilágosítás az MFM-Projekt®-el: ezt a tavaly már bizonyított, 5. évfolyamoskiskamasz lányoknak és fiúknak tervezett, keresztény szellemiségű programotidén májusban is megtartottuk. A rendkívül vonzó módon tálalt bemutató témája: "Ismerd meg tested értékeit, működését a nemiség szemszögéből!"a foglalkozás vezetők,  a nap során élővé formálják a témát, ráadásul értéket közvetítve teszik mindezt. Mottójuk is ez: Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok!”.

  1. „Köztünk élnek – köztük élünk”:hangzott a 6. évfolyamot megcélzó új kezdeményezésünk alapgondolata, amelynek beváltására idén egy rendkívüli lehetőségünk kínálkozott. Hiszen áprilisban, a világszerte ismert, - végtagok nélkül született ausztrál fiatalember -  Nick Vujicic Magyarországra érkezett. Látogatásának keretében pedig külön előadásra invitálta a magyar diákokat. „Egy olyan világban, ahol a másik ember elfogadása mellett önmagunk elfogadása is problémát jelent, különlegesen értékesen csengenek a szavai. Egy olyan világban, ahol a fiatalok jelentős része elégedetlen a sorsával, testének megmásíthatatlan adottságaival küzd, értéktelennek, kevésnek érzi magát, fontosak azok a gondolatok, amik arról szólnak, hogy minden embernek megismételhetetlen, más ember által beteljesíthetetlen feladata van, és annak a gyönyörűséges Egésznek, ami a teremtett világ, mindenki hamisíthatatlan, értékes és pompázatos része.”  –szólt, -a jelenlévő tanulók számára- valósággá váló beharangozó.

 

Ezek voltak tehát az elmúlt időszak főbb aktivitásai… és most egy kis jövő idő:

 

d.      Közlekedésbiztonsági nap mindenkinek! A tavalyi sikeren felbuzdulva -a Magyar AutóklubKözlekedésbiztonsági Diákoktatás” nevű programját igénybe véve-június 12-én és 13-án ismét megrendezzük ezt az alkalmat.  A 2x1 nap keretében, szerdán az 1. a 2. és 3. évfolyamosok, csütörtökön pedig a 4. az 5. és a 6. évfolyamosok vehetnek részt, a korcsoportjukhoz illesztett elméleti oktatáson és olyan az élményeken keresztül ható gyakorlati állomásokon, mint a Ki a mester két keréken?” nevű kerékpáros ügyességi pálya, amelyet a nagyobbak számára idén már KRESZ táblákkal is bővítünk. Vagy a „Fékezd magad!” állomás, ahol a nagyobb gyermekek testközelből tapasztalhatják meg egy jármű féktávolságának jelentőségét.

 

Rövid beszámolónk végén köszönetet szeretnénk mondani az Alapítóknak, hogy bizalmat szavaztak nekünk. A szülőknek és a tanároknak, hogy támogattak minket terveink létrejöttében.

A gyermekeknek, hogy aktívak voltak és élveztek minden lehetőséget és ha képletesen is, de a nevükben is köszönünk, minden odaszánó közreműködést, önzetlen anyagi hozzájárulást, visszajelzést, jó szándékot!

 

A jövőre vonatkozóan pedig fogadják tőlünk szeretettel a következő sorokat, Pál Galatákhoz írt leveléből (6, 9-10):

 
„A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk. Ezért tehát, míg időnk van, tegyünk jót mindenkivel, leginkább pedig azokkal, akik testvéreink a hitben.”

 

Veresegyház, 2013.06.08

 

 

Köszönettel:

 

 

A Damaszkuszi út alapítvány kuratóriuma